~ Ya Allah! Apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah bagiku, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah untukku, apabila di laut maka naikkan, apabila jauh maka dekatkanlah bagiku, sekiranya dekat maka permudahkanlah untukku, sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untukku mendapatkannya, juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi berkat sehinggakan ku tidak memerukan sesiapa selain dariMu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Dikau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu. Amin. ~

GOOGLE+ FOLLOWERS

Saturday, April 5, 2014

OMC... Oh My Calsium - Perlu ke?


Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Sebelum uols baca entry kali ni, MG nak uols senyum dulu... barulah ade mood untuk baca, apa kata orang, ambil mood dulu... haha gitu... kan comel..

MG nak uol tau, sejumlah 99% kalsium dalam tubuh tersimpan pada tulang dan gigi. Manakala 1% lagi dalam darah.

And..... 1% inilah yang memastikan fungsi tubuh kita berjalan dengan sempurna.

Kebiasaannya, apabila seseorang tidak mendapat sejumlah kalsium yang mencukupi, makanya, kalsium yang tersimpan pada tulang dan gigi inilah yang akan diambil atau diserap keluar untuk memastikan tubuh kita dapat berfungsi dengan baik.

Sekiranya keadaan ini berterusan dan tidak diganti, kepadatan tulang kita sure akan merosot. betul tak?

MG nak tanya uols... uols tahu tak, berapa banyak kalsium yang hilang dari tubuh kita pada setiap hari?

Setiap hari, at least sebanyak 600gm kalsium hilang dalam badan kita, so amat penting untuk memastikan makanan yang diambil mampu membekalkan atau menampung jumlah kalsium yg hilang ini.

MG nak tanya lagi... berapa banyak pulak kalsium yang hilang ni perlu diganti? haaaaa... tauuuu...

Ok.. don't worry...  ni MG share berapa banyak kalsium yang diperlukan mengikut peringkat umur;

~ > Kurang dari 1 Tahun : 210mg - 270mg
~ > 1 tahun - 3 tahun : 500mg
~ > 4 tahun - 8 tahun : 800mg
~ > 9 tahun - 18 tahun : 1300mg
~ > 19 tahun - 50 tahun : 1000mg
~ > Lebih dari 50 tahun : 1200mg

Kalau seseorang tu kekurangan kalsium, apa pulak kesannya?

Ni.. kat bawah ni MG dah list antara kesan kekurangan kalsium, so uols bolehlah check, uols ada tak simptom2 tu;

1. Kekejangan atau kram otot
2. Sukar/susah nak tidur
3. Perasaan berdebar2
4. Eczema-penyakit kulit
5. Kuku rapuh
6. Sakit Sendi
7. Tekanan darah tinggi
8. Gigi reput
9. Paras Kolestrol tinggi
10. Kebas-kebas kaki dan tangan
11. Rheumatiod arthritis
12. Rickets
13. Tumit pecah atau kasar

So, kalau ini terjadi... apa yang perlu kita buat? Untuk memastikan kalsium yang hilang diganti, ambillah makanan yang membekalkan kalsium seperti susu, cheese, tofu, kacang, yogurt.

ataupun boleh juga mengambil Kalsium sebagai supplemen. Memilih kalsium juga perlu bijak.

MG memilih OSTEMATRIX sebagai supplemen kalsium kerana;
1. mempunyai kandungan kalsium paling seimbang dan kadar penyerapan adalah 99%.
2. malahan ianya diperbuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati
3. Ia bukan sahaja mengandungi kalsium malahan magnesium, fosforus dan vitamin D, Zinc, kuprum, manganase dan juga boron.

Tapi ... ada tapi lagi, Pengambilan kalsium sahaja tidak mencukupi, imagine kalsium sebagai batu-bata dalam proses pembinaan tulang-temulang yang kuat dan sihat. Batu-bata ini akan lebih kuat dan lebih seimbang jika digabungkan bersama mortar. Mortar mengandungi vitamin D, magnesium, boron, zink, tembaga dan mangan. so, dengan gabungan nutrisi ini, kalsium mendapat sokongan yang diperlukan untuk membina tulang yang kuat ketika anda muda serta meminimumkan kereputan tulang ketika anda tua...

InsyaAllah...

Alhamdulillah.. bulan ni merupakan promosi ostematrix, buy 6 free 1, so MG tak mungkin lepaskan peluang ni untuk stok Kalsium MG.. Anda? Jangan kata MG tak bagitau... Grab jangan grab... nanti rugi

Fast Action Fast Result
http://www.ebookniaga.com/sorryboss/suemohd%20

Sue Mohd Si Mama Gorgeous
013.510.0005

Never stop to HELP OTHERS TO HELP OTHERS TO HELP OTHERS

No comments:

Post a Comment